11 februari 2009

Syskon, en utrotningshotad sak.

Det var någon gång på 70-talet som Kina införde ettbarnspolitik. Idag finns cirka 1,5 miljarder kineser, och hade de inte infört denna lite märkliga regeln hade de enligt vissa källor varit 2,5 miljarder idag.
Detta betyder att det idag finns två generationer inom samma familj under denna poltik och det kommer säkert få sociala konsekvenser. Tänk er ett par som skaffar ett barn. Det barnet får all uppmärksamhet från sina föräldrar och sina mor- och farföräldrar. Det är ju känt att även svenska barn utan syskon har tendens att bli bortskämda. Tänk er då ett helt land med syskonlösa personer! Det sägs att dagens unga kineser har samarbetssvårigheter och är konflikträdda. Tänk er ett helt land med sånna människor!
Drömmen om fler barn får folk att försöka fuska. De på landsbygden registrerar inte sina barn och de som har råd åker utomlands och skaffar barn och återvänder senare till Kina. Korrupta höga tjänstemän har kunna köpa sig fri från alla konsekvenser och även kinesiska kändisar.
Blir man påkommen med flera barn kan man tvingas betala böter som kan vara på flera årsinkomster, man kan även bli utslängd från partiet (oh no!) eller uppsagd från sitt jobb.
Det är ett märkligt system, men jag ser att det kan vara nödvändigt. Kineser kan nog spridas snabbare än både SARS och fågelinfluensan annars.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar