26 juli 2009

Zhoushan

I helgen var jag iväg på en liten parresa till min kinesiska kollegas hemstad. Det var John, hans fru Jen, Jackie, hennes pojkvän Don (eller BF som det kallas här. BF för BoyFriend) och jag med min BF, Mark.
Vi åkte tidigt i lördags morse. Först buss i 1,5 timme och sedan båt lika länge. Så var vi framme vid ögruppen Zhoushan. Zhoushan är känd för sin delikata mat bestående av fisk och skaldjur, bara. När vi kom fram checkade vi in på ett hotel vid strandpromenaden och tog taxin till stranden. Underbar kinesisk strand. Inträde 60 rmb. Sen går man på en stenbelagd gång genom en arrangerad park till strandområdet. Där finns ett hus för WC, ett för dusch och ombyte och ett hus för mat. Stranden är indelad i olika zoner. I ena änden kan man åka sandloppa (en sån där jeepaktig bil) i mitten finns olika inrutade badområden med ett badvaktstorn där tre killar sitter och blåser i visselpipor helt spontant. Man hyr tält, partytält eller bara plastmöbler. Alla på stranden är jätteglada. Kineser kan vara otroligt glada när de är ute med familjen på sin fritid. Alla leker och går ut i vattnet. Men de går bara så långt de bottnar för få kineser kan simma. Det var ganska höga vågor och alla skrek av förtjusning när vågorna slog över vid land.
På stranden satt folk och spelade kort, fixade mat eller grävde ner varandra i sanden. Alla gjorde det. Stora som små. Alla gjorde dessutom samma saker. Vilket är så fascinerande att beskåda.
Vi hade med picnic och hyrde tre plaststolar, en till var dam i sällskapet. Vi badade lite och satt sedan och pratade. Det var ingen sol och tur var väl det. Kineser vill inte bli bruna.
På kvällen åt vi middag. Massor av fisk och skaldjur. Vissa var lite suspekta, t.ex. monster räkan som såg ut som något som skulle kunna döda mig. Har även ätit typ havssniglar. Tyvärr var inte maten lika delikat som ryktet sa. Men det handlar nog mer om tillagningssättet än råvarorna.
Efter att ha sovit på den hårdaste säng jag någonsin träffat på (heltäckningsmattan var mjukare) avnjöt vi en kinesisk frukost, dvs friterat rismjöl, kött, grönsaker och andra odefinierbara saker. Sen tog vi taxin till en park med en gigantisk buddistisk målning på bergsväggen. De flesta var super impade. Men med tanke att den bara funnit där mindre än tio år tror jag att projektorn gjort en insats. Vi vandrade runt lite bland klipporna och ålade mellan riktigt trånga klippor. Vissa såg lite suspekta ut och man var liksom tvungen att ta en bild då folk kom ut krypande.
Det var en underbar helg. Vi är hur glada som helst att vi blev med bjudna av min kollega. Kul att se ställen som ligger utanför expat-Kina och backpacker rutterna.

1 kommentar:

  1. Hej Lina
    Måste vara kul att prova något annat.
    Har bla maskinsticknings bok på kinesiska.
    Vet du om det finns något mer sådant där nere?
    Mvh Lena. din mammas kusins fru

    SvaraRadera