06 juli 2009

Xinjiang

Det brakas igen. Denna gang i Xinjiang som ligger, typ, halvags till Europa harifran. Vad konflikten ror sig om finns olika teorier. Jag litar mest pa Amnestys uttalande om fortryckt muslims minoritet. Jag tror mindre pa kinesiska myndighterna som sager att det ar en utlandsk kriminell organisation som styr laglosa i Kina. Kontakterna till terrorism ar val inte given bara for att de vill ga till moskeen. Minoriteten vill alltsa ha sjalvstyre, men istallet for att lyssna pa dem har myndigheterna valt att forflytta han-kineser (storsta gruppen kineser) till denna provins for att trycka ner dem annu mer.Vad som hander och inte hander kan ni lasa om i media. Som det ser ut just i detta ogonblick har CNN den basta rapporteringen.
 
Jag fragade min kollega Tsing om hon hade hort om handelsen. Vi borjade soka pa olika nyhetssidor och jamforde informationen. Hon sokte pa kinesiska sidor och jag pa vasterlandska. Enligt den kinesiska median har ett fatal dodats och nagra personer skadats. Vi ar bada overens om att 140 doda och 800 skadade inte ar ett fatal, inte ens i kinesiska matt matt.
Vissa kinesiska nyhetsbyraers hemsidor sparrades under formiddagen. Tsing forklarade att regeringen forsoker delge befolkningen ca 50-80% sanningen, men att de ar duktiga pa att bara tysta da det ar nagot som gar emot dem. Hon anser ocksa att vasterlandsk media gissar for mycket, da de offeciella siffrorna goms ordentligt och att det ar svart for oss att fa klarhet i vad som hander i detta land. Hon kan ha ratt i det.
 
Som det ser ut nu kommer Xinjiang att sparras fran utlandska kontakter. Ingen press och inga besokare pa ett tag. Folk kommer tystas och den "kriminella organisationen" straffas. Nar detta borjar falla i glomska oppnas granserna igen och allt ar som vanligt. Ingen vagar protestera igen. Mycket effektivt.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar