05 mars 2009

121 filbyten

Igår berättad Robert om att han börjat räkna hans chaufförs olika företeelser. En dag räknade han hur många gånger chauffören spontant bytte fil under en sträcka på 6 mil. Normalt hade varit kanske 2 utöver de filbyten som krävs för att svänga. Men denna man slog till på 121 spontana filbyten! Det kanske ger en bild av hur trafiken ter sig här i Shanghai.
Notera också att denna man har jobbat som bilskolelärare.
Glöm för guds skull inte att tuta när du kör. Det ska göras så fort något står still inom överblickbart område. Då tutar man. Bilförare har vanligtvis ena handen på tutan och andra på själva rattringen. 
Ni som pratat med mig på Skype har ju hört hur det är här i city. Det blir halvtyst någon gång mellan kl 01-05 på natten, men annars tutar det oavbrutet.
Växlar gör man så sällan som möjligt. Det gör att de flesta bilar har ett "burkigt" läte. När det regnar så använder man vindrutetorkaren så lite som möjligt. Jag tror att de tror att den går på bensin.
Man stänger även fönstren och undviker fläktarna när det regnar, vilket minimerar sikten för föraren. Imman är total. Men de brukar ha en trasa och torka insidan med när det blir alltför svårt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar