16 juni 2009

Tradition ar makt

Hade ett underbart samtal med min favorit kollega John idag. Han heter egentligen Bo. Hans efternamn ar Hu. Sa pa kinesiska blir det Hu Bo.
I alla fall.... Vi pratade om Kina som framtida maktnation och hur viktigt det ar de inte forvandlas till ett USA. Massor av kulturskillnader bollades. Hu Bo sa da nagot mycket bra. "I vast ar erfarenhet makt. I Kina ar tradition makt." Det ar sa bra sagt att... jag vet inte vad. Erfarenhet och tradition touchar varandra lite da och da. Det kommer alltid forvirra en vasterlanning.
Erfarnhet ar ofta relaterat till alder, men inte nodvandigtvis. Tradition i Kina har fler spelpjaser an bara tid. Det ar hierarkier, relationer och massa annat som Konfusius tar upp i sin filisofi. Konfusius ar viktigt att studera for att forsta kinesisk kultur. Den avspeglas inte minst pa foretagen.
Jag ar ganska overtyga om att denna skillnad mellan Kina och USA kommer att stalla till problem och jag tror att Kina ar mer medveten om den an vad USA ar, vilket ar intressant bara det.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar