17 oktober 2009

En dag i djungeln

Vi har tittat pa flera olika utflykter men upplevt att alla var for dyra. Vi ville definitivt se ett "longhouse", som ar ett kollektivboende for de lokala stammarna. Men att aka dit skulle kosta nasta 200 kr/person for en dag och om vi ville sova over sa var vi tvugna att rakna med det dubbla. Runt 200kr var det liksom for alla utflykter.
En snilleblix fran en kille som jobbar pa hostellet och vi valde att hyra en scooter och fara runt. Idag har vi gjort narmare 15 mil runt om Kuching. Kostnad: Scooter 90kr. Bensin 20kr.
Forsta stoppet efter en timmes aktur, var orangutangerna. Mellan kl 9-10 matades de. Vi sag en hel familj och en riktigt linslus som ni ser bland bilderna ovan. Intrade 7kr/person.
Sen akte vi en omvag for att se lite natur. Det var en vacker vag med regnskogstackta kullar. Mindre an en timme senare var vi vid Anna Rais Longhouse. Intrade 15kr/person.
Anna Rais Longhouse har valt att oppna upp for turister. De har manga besokare, men nar vi var dar var det inte mycket folk alls. Ett longhouse ar som en liten egen kommun. De bygger upp allt pa stolpar och allt hanger ihop naturligt. Man gar langs gangarna och pa sidorna ser man dorr efter dorr. Bakom dessa dorrar bor olika familjer och bakom vissa har de gemensamma aktiviteter. Det ar som ett gigantiskt kollektiv. Forr var longhousen den plats dar hela famljen bodde men idag bor de unga ofta i staderna och gar i skolan eller gor karriar. 
Denna uraldriga kultur ar dessutom kand for att vara "headhunters"! De unga mannen gav sig ut for att doda rivaliserande grupper och sa sparade de skallarna. Pa bilden ovan ser ni akta manniskorskallar som bevarats sedan 1750. De tvingades sluta da britterna koloniserade Malaysia och kristnade folket.
Inte langt fran denna plats fanns det naturliga varma kallor. Intrade: 5kr/person. Vi tog en svang forbi och badade i strommen. Kallorna var kokheta, men de hade delat av dem och latit nagra kallor blandas med vattnet i strommen och de var mer behagliga.
Sista destinationen blev en krokodilfarm. Vi kom precis i tid for att se dem matas. De hangde upp kyckling ovanfor vattenytan och sa fick vi se hur krokdilerna tog sats och hoppade upp ur vattnet for att fanga sin mat. Laskiga varelser! De mest sjuka pa detta stalle var bilder de hade av manniskorkroppar som blivit uppatna av krokodiler och sedan utplockade fran dess magar. Eller varfor inte ett foto pa en kvinna som faktiskt blir dodad av en krokodil. Usch o fy! Intrade: 30 kr/person.
Vi ar mycket nojda med att vi lyckades se allt detta, utan massa stress eller wow-ande amerikaner, och till priset av ynka 400 kr for oss bada!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar