12 november 2009

Kandy

Efter nagra dagar pa stranden ville vi se lite kultur i Sri Lanka. Vi tog taget till Kandy. 7 timmar i ett relativt obekvamt tag med den minst trevliga toalett jag sett pa lange.
Resan kostade ungefar lika mycket som ett glas juice, sa vi far inte klaga.
Kandy ar basen for de flesta kulturella och historiska utflykter och det marktes. Servicen for turister var perfekt och sa kostade det efter. Dagarna i Kandy var de dyraste vi haft forutom Hong Kong, men det var anda vart det.
Kandy ar gront och kulligt. Vi bodde uppe pe en kulle i Kandy View Hotel. Agaren var helt fantstiskt bra och da han rakat ha overbokatat fick vi bo i gastrummet i hans hus med battre utsikt an nagon annan.
Vi akte till Kandy for utflykterna och vi hann med tva heldagar. Forst akte vi elefant. Pa bilden ser ni hur vi tjusigt poserar som Tarzan och Jane tillsammans med elefantagaren. Mycket turistigt och ganska dyrt 120 kr ungefar. Sen gick vi pa dansforestallning och sag tva man ga pa glodande kol. Vi besokte Temple of the thooth och fick skymta montern som innehaller Buddas tand. Vi besteg Sigirya rock, en klippa med rester fran ett fort uppe pa. Mycket smart av killen som byggde det for hundra tals ar sedan, men killen som byggde de rostiga trapporna som hundratals manniskor klattrar pa varje dag borde fa baklaxa. Pa bilden ser ni akta hojdskarck.
Sista besoket gjorde vi i Dambulla, buddistiska grottempel som jag tyckte var briljanta.
Allt klattrande pa klippor och upp till grottor gjorde detta aven till den mest utmattande dagen. Svettigt varre.

1 kommentar:

  1. Mera "Memory lane"! ;-)
    1986 åkte min familj dit och när klippan "togs i bruk" fanns inte trapporna. Då fanns bara fotsteg utkarvade och det var enligt vår guide endast ett fåtal betjänter som kände till vägen upp.
    Har för mig att vi fick berättat för oss att det var en av två prinsar som flydde upp dit efter att ha mördat kungen då brodern var på nån långresa. Bara för att själv kunna knipa åt sig kungatronen.
    Sen skulle han visst ha börjat bli nervös över broderns hemkomst och flydde upp dit där han såg till att ha allt han behövde. Lejonen halvvägs var till för att skydda honom.
    Jag kan tänka mig att räckena som vi stödde oss mot då, är utbytta mot andra mer säkra räcken.

    Så kul att ni tagit er dit! Jag vill tillbaka till Sri Lanka så småningom. Nu när kriget tagit slut och landet kan byggas upp igen.

    När vi var där pågick kriget och vi fick inte röra oss i de norra delarna. Varuhuset "Laksala" i Colombo hade låsbara skåp vid ingången där man kunde lägga ifrån sig vapen...

    Drickafabriken var nyligen sprängd och de enda flaskorna som fanns hela kvar var de som var ute i omlopp för tillfället. Man fick inte köpa en Cola och gå iväg med utan att man gav en tomflaska som pant innan...

    Uj, vilka minnen!

    Nu ska jag läsa vidare!

    SvaraRadera